Boete voor gemeente na fatale brand mag van rechter

HAARLEM - De Arbeidsinspectie heeft de gemeente Haarlem terecht een boete opgelegd in verband de dood van drie brandweermensen in maart 2003. Dat heeft de rechtbank in Haarlem beslist, zo is vrijdag bekendgemaakt.

Bij de brand op 23 maart 2003 in de Koningkerk in Haarlem kwamen drie brandweermannen om het leven toen ze onder een omvallende muur terechtkwamen. Uit diverse onderzoeken kwam naar voren dat de organisatie bij de brandweer ten tijde van de brand gebrekkig was. De Arbeidsinspectie legde Haarlem daarom een boete op van 11.250 euro.

 

De gemeente was het daarmee niet eens en stapte naar de rechter. Volgens Haarlem kon er helemaal geen boete worden opgelegd, omdat het blussen van branden een exclusieve overheidstaak is. Het veel gebruikte Pikmeer-2-arrest van de Hoge Raad zou verhinderen dat een overheid hiervoor kan worden beboet.

 

De rechtbank vindt echter dat dit arrest in dit geval niet van toepassing is. De rechters erkennen dat brandbestrijding een exclusieve taak van de overheid is, maar voegen er direct aan toe dat het handhaven van de rechtsnormen in principe voor alle werkgevers geldt, dus ook voor overheden.

 

Haarlem had verder nog aangevoerd dat de Arbeidsinspectie haar boete alleen heeft gebaseerd op onderzoeken van andere partijen. Ook dat verweer heeft de rechtbank afgewezen. Die is van mening dat de Arbeidsinspectie een deugdelijk onderzoek heeft gehouden naar de omstandigheden rond de fatale brand.

Rb Haarlem, 30 november 2005, LJN AU7346